Vodafone Vakfı’nın Yapay Zeka Eğitimleri ve Gençlere Yönelik Girişimleri

Vodafone Vakfı’nın yapay zeka eğitimleri ve gençlere yönelik girişimleriyle teknolojiyi erişilebilir kılıyor, geleceğin liderlerini yetiştiriyor.

Vodafone Vakfı’nın Yapay Zeka Eğitimleri ve Gençlere Yönelik Girişimleri
Yayınlama: 06.05.2025
2
A+
A-

Geleceğin Dijital Liderleri İçin Vodafone Vakfı’nın Yenilikçi Çalışmaları

Toplumsal gelişim ve teknolojik ilerlemenin öncüsü olmayı amaçlayan Vodafone Vakfı, genç nesillerin dijital dünyaya hazırlık sürecini desteklemeye devam ediyor. Vakıf, geçtiğimiz yıl Habitat Derneği ile birlikte hayata geçirdiği “Yapay Zekâ Yıldızları” adlı kapsamlı dijital eğitim projesiyle, 12 ilde toplam 183 gönüllü eğitmen ve 36 bini aşkın öğrenciye ulaşmış durumda. Bu girişim, Türkiye’nin 81 ilin ortaokul ve lise çağındaki 11-14 yaş ile 14-18 yaş arasındaki gençlerine yapay zekâ alanında temel bilgiler kazandırmayı hedefliyor. Her 1 TL’lik yatırımın 5,34 TL’lik sosyal geri dönüş sağladığı bu proje, gençlerin teknolojik donanımlarını artırmayı ve yenilikçi fikirlerini hayata geçirmelerini kolaylaştırıyor.

Projenin yeni dönem hedefleri arasında toplamda 55 bin öğrenciye ulaşmak bulunuyor. Ayrıca, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu ile birlikte düzenlenen üst düzey toplantıda, projeye dair yeni stratejiler ve gelişim planları paylaşıldı.

Görüşler ve Gelecek Vizyonları

Hasan Süel şöyle diyor: “Yapay zekâ, geleceğin teknolojileri arasında kritik bir rol oynayacak. Uluslararası Vodafone Vakfı’nın hazırladığı ‘Eğitimde Yapay Zekânın Artan Rolü’ raporu, ülkemizde okullarda yapay zekâ kullanımıyla ilgili önemli bilgiler içeriyor. Öğrencilerin %27’si yapay zekâ teknolojisinin kullanımı konusunda kendilerini yeterince donanımlı hissetmiyor. Bu bağlamda, ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesiyle amacımız, gençlerin teknolojik becerilerini geliştirmek ve yaratıcı fikirlerini yeni teknolojilerle birleştirmelerini sağlamak. İlk yılında 36 bini aşkın öğrenciye ulaşırken, yapılan sosyal etki analizleri, yapılan her 1 TL’lik yatırımın yaklaşık 5,34 TL’lik sosyal fayda sağladığını gösteriyor. Ayrıca, gençlerin global bir hackathon’a katılımı da sağlandı ve yeni dönemde 55 bin öğrenciye ulaşmak hedefleniyor. Ek olarak, Yapay Zekâ Startup Studio isimli girişimcilik inkübasyon programı başlatılacak ve lise çağındaki genç girişimcilerin yapay zekâ odaklı projelerini destekleyecek.”

Bora Caldu’dan Yenilikçi Yaklaşımlar ve Hedefler

Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu ise şu sözlerle projeye dair vizyonunu paylaştı: “Gençleri, geleceğin dili olan yapay zeka ile buluşturuyoruz. Vodafone Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi, ortaokul ve lise öğrencilerini yapay zekâ teknolojisiyle tanıştırmanın yanı sıra, onların bu teknolojiyi kullanarak üretmelerini ve yenilikçi projeler geliştirmelerini teşvik ediyor. Bu kapsamda yapay zekâ, makine öğrenimi, sanal gerçeklik ve dijital denge gibi alanlarda bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Türkiye genelinde çeşitli teknoloji sınıfları, kırsal bölgedeki köy okulları ve gezici eğitim çadırları aracılığıyla, gençlerin potansiyelini yapay zekâ kullanarak ortaya çıkarmalarına olanak tanıyoruz. Ayrıca, Romanya’da düzenlenecek uluslararası hackathonlara katılım planlarımız var. Gezici eğitim araçlarının sayısını artırarak, kırsal bölgelerde daha fazla gence ulaşmayı hedefliyoruz. Yapay Zeka Startup Studio ile lise öğrencilerinin girişimcilik hayallerini gerçeğe dönüştürmek için yeni bir program başlatıyoruz. Bu program, gençlerin fikirlerini girişime dönüştürmelerine olanak sağlayacak ve uluslararası yarışmalarda temsil edilme fırsatı sunacak.”

Öğrencilerin Yapay Zekâyla Buluşması

Proje kapsamında 11-14 yaş arasındaki ortaokul ve 14-18 yaş arasındaki lise öğrencileri, yapay zekâ teknolojisiyle tanışıyor ve çeşitli içeriklerle eğitim alıyorlar. Öğrenciler, yapay zekâ araçlarını kullanarak kendi projelerini geliştirebiliyor ve kapsamlı eğitimlerle teknolojiyi derinlemesine öğreniyorlar. İlk yıl gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, katılımcı öğrencilerin %85’i yapay zekânın ne olduğunu tanımlayabilir hale geldi; %60,5’i tarif komutlarını yazmayı öğrendi; %79,5’i eğitimi çok faydalı ve öğretici buldu ve %64,2’si ise öğrendiklerini hemen uygulamaya başladı.

Kırsal Alanlarda Yapay Zekâ Eğitimleri ve Yeni Dönem Planları

Yeni dönemde yüz yüze, online ve web tabanlı eğitimler devam edecek. 55 bin öğrenciye ulaşılması planlanırken, eğitmen ve gönüllü sayısı da artırılacak. Gezici Teknoloji Çadırı ile 15 ilde kırsal bölgedeki liseler ve köy okullarında bilim, teknoloji ve yapay zekâ temalı etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca, Köy Teknoloji Ağı projeleriyle 45 lokasyonda teknoloji sınıflarında eğitimler gerçekleştirilecek. Konteyner teknolojisiyle donatılmış sınıflar ise 4 ilde kodlama ve yapay zekâ eğitimleri verecek. Toplumsal fayda ve sürdürülebilirlik odaklı hackathonlar da düzenlenerek, gençlerin inovatif fikirleri desteklenecek.

Yapay Zekâ Startup Studio ve Girişimcilik Destekleri

Proje kapsamında hayata geçirilecek olan Yapay Zekâ Startup Studio programı, lise öğrencilerinin yapay zekâ odaklı fikirlerini girişimlere dönüştürmelerine imkan tanıyacak. Toplam 3 ay sürecek bu hibrit eğitim programında, katılımcılara 20 girişim eğitim programı, 10 hızlandırıcı ve 5 demo günü düzenlenecek. Eğitimler, yapay zekâ fikir geliştirme, teknik beceriler, yalın kanvas ve ürün geliştirme süreçlerini kapsıyor. Başarıyla tamamlanan programların ardından, girişimciler yatırım, finans ve destek konularında mentorluk alacak. Demo günü sonunda, yarışmaya katılan tüm takımlar ödüllerle ödüllendirilecek ve en başarılı girişimler, uluslararası platformlarda temsil edilmek üzere seçilecek. Ayrıca, 20 girişim, UNICEF’in Generation Unlimited ve GN’nin Entrepreneurship World Cup gibi küresel yarışmalarına doğrudan katılma hakkı kazanacaklar.

Kaynak gösterilmeden paylaşılan haberlerimiz, yazılarımız, videolarımız, resimlerimiz, izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz, aksi halde yasal işlemler başlatılır.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.