Sosyal medya fenomeni Kıvanç-Beril Talu çifti hakkında dava açıldı

İstanbul’da dolandırıcılık teziyle tutuklanan toplumsal medya fenomeni Kıvanç-Beril Talu çiftinin de ortasında olduğu 3 kişi hakkında “nitelikli dolandırıcılık” cürmünden 195’er yıl mahpus cezası istemiyle dava açıldı.

Sosyal medya fenomeni Kıvanç-Beril Talu çifti hakkında dava açıldı
Yayınlama: 04.09.2024
2
A+
A-

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, dolandırıcılık argümanıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanmalarına karar verilen toplumsal medya fenomeni Kıvanç-Beril Talu çiftinin de ortasında olduğu 3 kişi hakkında “nitelikli dolandırıcılık” kabahatinden yürütülen soruşturmayı tamamladı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Kıvanç-Beril Talu çifti ile Ertan Koç kuşkulu sıfatıyla, 13 kişi ise müşteki olarak yer aldı.

İddianamede, sanıklar Kıvanç ve Beril Talu’nun öncesinde toplumsal medya kanalı aracılığıyla birçok yayın yaparak, insanların sempatisini ve itimadını kazandıkları anlatıldı.

Akabinde sanıklar Kıvanç-Beril Talu ile Ertan Koç’un fikir ve eylem birliği içerisinde iştirak halinde hareket ederek, bir reklamcılık şirketi vasıtasıyla müştekilere reklam tertibi yaptıkları tarafında vaatte bulundukları kaydedildi.

İddianamede, sanıkların bu tertip için paraya gereksinim duydukları, kelam konusu reklam faaliyetlerine para verenleri reklam işine ortak ettikleri ve reklamdan gelen gelirleri hisseleri oranında dağıtacakları vaadiyle kandırarak, gerçekte rastgele bir reklam faaliyeti olmaksızın müştekilerden para alarak ponzi sistemi (saadet zinciri) oluşturdukları aktarıldı.

Sanıkların bu kapsamda ponzi sistemine birinci giren müştekilerin paralarını, sisteme sonradan dahil olanlardan aldıkları paralarla kısım kısım ödedikleri belirtilen iddianamede, bu sayede reklamcılık faaliyetine ortak olduğunu düşünen müştekilerin öbür müştekileri de sanıkların isteğiyle sisteme dahil ettikleri kaydedildi.

KIVANÇ-BERİL TALU ÇİFTİ SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

İddianamede tabirine yer verilen tutuklu sanık Beril Talu beyanında, 10 yıldır bağlantı ve pazarlama tahlilleri şirketinde çalıştığını, ilgilendiği projeler nedeniyle şirkete fatura edilmemiş bedellerin ödenmesini kendisinden talep ettiklerini, bu nedenle istifaya zorlandığını ve şirkete olan borcunu ödeyebilmek için para arayışına girdiğini öne sürdü.

Ayrıca eşi Kıvanç Talu ismine kayıtlı olan Var Bu türlü Tipler Reklam Tertip Ltd. şirketinin üstlendiği işlerin yapımcılığını yaptığını anlatan Beril Talu, bu işler nedeniyle de sermaye muhtaçlığının doğduğunu, işi yürütebilmek ve borçlarını ödemek için borç istemek zorunda kaldıklarını aktardı.

Müştekilerin şikayetlerinde belirttiği kar hissesi argümanının hakikat olmadığını savunan Beril Talu, müştekilerden sırf borç aldıklarını, eşi Kıvanç ile saklılık çerçevesinde yürütülen projeleri olduğu için kimseye iştirak teklif etmelerinin mümkün olmadığını savundu.

Tutuklu sanık Beril Talu, eşi ismine kayıtlı reklam tertip şirketinin öncesinde kendisinin ve eşinin sigortalı çalışmasının olması nedeniyle babası ismine kayıtlı olduğunu, müştekileri dolandırma kasıtlarının olmadığını, tehdide maruz kaldıkları için yurt dışına çıkmak zorunda kaldıklarını, yurt dışına çıkmadan evvel babasının kredi çekip kendisine verdiğini, bu parayı borç aldığı 3 bireye verdiğini ve üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini ileri sürdü.

Tutuklu sanık Kıvanç Talu da sözünde, Var Bu türlü Tipler Reklam Tertip Reklam Ltd. şirketini devraldığı periyot ve öncesinde devam işlerinin olduğunu, bu işlerin bir kısmını tamamladıklarını lakin tamamlanmayan projeler için sermayeye muhtaçlık duyulduğunu, bu nedenle bölümde misal işler yapanlardan ve arkadaşlarından borç para almak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Borçları ödeyemedikleri ve projeleri gerçekleştiremedikleri için borçlarının daha da arttığını kaydeden Kıvanç Talu, müştekilerin ise bu durumu kullanarak verdiklerinden fazla para istediklerini argüman etti.

Kıvanç Talu, kimseyi kandırmadıklarını, borçlarının ardında olduklarını, ödeme aldıkları bireylerin tehdit etmeleri nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve yurt dışında paraya muhtaçlıklarının olması nedeniyle telefonlarını sattıklarını öne sürdü.

Sanık Ertan Koç da kelam konusu Var Bu türlü Tipler Reklam Tertip Reklam şirketinin kurucusu olduğunu, şirketin idari ve mali işlerini yaptığını, şirketin reklam yüzünün damadı Kıvanç Talu olduğunu, şirketi 2023 yılının Kasım ayında Kıvanç Talu’ya devrettiğini, kızı ve damadının reklam faaliyeti kapsamında müştekilerden borç aldığını, kendisinin bu konudan haberi olmadığını belirterek üzerine atılı suçlamayı reddetti.

SANIKLARIN 195’ER YILA KADAR MAHPUSLA CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

İddianamede, sanıklar Kıvanç Talu, Beril Talu ve Ertan Koç’un kurdukları sistemle 13 kişiyi toplamda 3 milyon 17 bin lira dolandırdığı vurgulandı.

Sanıkların bu biçimde “üç yahut daha fazla kişi ile birlikte tacir yahut şirket yöneticisi olan ya da şirket ismine hareket eden şahısların ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” kabahatini işlediği savunulan iddianamede, 58 yıl 6’şar aydan 195’er yıla kadar mahpusla cezalandırılması istendi.

Hazırlanan iddianame kıymetlendirilmek üzere gönderildiği Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sanıkların yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.

patronlardunyasi.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.