İki Süper Kütleli Kara Delik Birlikte Görüntülendi

Bilim insanları, iki süper kütleli kara deliğin bir arada görüntülenmesini başardı. Bu olağanüstü keşif, evrenin en gizemli yapılarından biri hakkında önemli bilgiler sunuyor. Detaylar için makalemizi okuyun.

İki Süper Kütleli Kara Delik Birlikte Görüntülendi
Yayınlama: 21.11.2024
4
A+
A-

chip.com.tr’nin haberine göre, 2MASX J21240027+340911 ismi verilen bir galaksinin aktif bir çekirdeğe sahip olduğu yaklaşık on yıldır bilinmektedir. Galaksinin merkezinde, çok yakına gelen yıldızlararası madde, gaz veya tozla beslenen bir süper kütleli kara delik bulunuyordu. Ancak, gökbilimcilerin kısa bir süre önce keşfettikleri bu nesneden gelen tekrarlayan bir sinyal, galaksinin merkezinde yalnızca bir değil, iki süper kütleli kara deliğin bulunduğunu ortaya koymaktadır.

Süper kütleli kara deliklerin toplam kütlesinin Güneş’in 40 milyon katı olduğu ve birbirlerinden yaklaşık bir ışık günü, yani yaklaşık 26 milyar kilometre uzaklıkta bulundukları hesaplanmıştır. Bu iki kara delik, yaklaşık 70.000 yıl içinde çarpışacak ve birbirlerinin etrafındaki 130 günlük yörüngeleri giderek küçülmektedir. Bu yörünge hareketi, gözlemlenen tekrar eden sinyalin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Şili’deki Millennium Astrofizik Enstitüsü ve Valparaíso Üniversitesi’nde astrofizikçi olarak görev yapan Lorena Hernández-García, yaptığı açıklamada, “Bu, her birkaç ayda bir tekrar eden AT 2021hdr adlı oldukça ilginç bir olay” ifadelerini kullanmıştır. Devamında, “Bir gaz bulutunun kara delikleri yuttuğunu düşünüyoruz. Birbirlerinin yörüngesinde dönerken, kara delikler bulutla etkileşime giriyor ve gazını bozarak tüketiyor. Bu durum, sistemden gelen ışıkta salınımlı bir desen üretiyor.” şeklinde eklemiştir.

Patlama ilk olarak Palomar Gözlemevi’ndeki Caltech liderliğindeki ZTF (Zwicky Geçici Tesis) ekibi tarafından tespit edilmiştir. Gözlemevi, her 60 ile 90 günde bir olayı tespit etmeye devam etmiş ve ardından NASA’nın Swift teleskobu tarafından izlenmiştir. Şili Üniversitesi’ndeki Millennium Astrofizik Enstitüsü ve Matematiksel Modelleme Merkezi’nden ortak yazar Alejandra Muñoz-Arancibia, “Bu parlamanın başlangıçta bir süpernova olduğu düşünülse de, 2022’deki patlamalar bize başka açıklamalar düşündürdü” diyerek durumu özetlemiştir. Ayrıca, “Her bir sonraki olay, sistemde neler olup bittiğine dair modelimizi geliştirmemize yardımcı oldu.” şeklinde eklemiştir.

Ekip, bu gözlemlerin kaynağını araştırırken, aktif bir çekirdekte yaygın bir davranış veya süper kütleli kara deliğe çok yaklaşan, parçalanan ve yavaşça tüketilen bir yıldız olabileceğini değerlendirmiştir. Ancak, birbirlerinin yörüngesinde dönerken etraflarındaki gaz bulutunu tüketen bir çift süper kütleli kara delik senaryosu en ikna edici olanı olarak kabul edilmiştir. Ekip, neler olup bittiğini daha iyi modellemek amacıyla Dünya’dan 1 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan bu galaksideki olayı izlemeye devam etmeyi ve birleşme sürecine tanıklık eden ev sahibi galaksiyi incelemeyi planlamaktadır.

Bu araştırmanın sonuçları, Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanmıştır.

Kaynak: Chip

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.