Fitch’ten Küresel Kredi Koşulları Değerlendirmesi

Fitch’in küresel kredi koşullarına dair detaylı değerlendirmesi ile dünya genelindeki ekonomik trendleri ve kredi piyasalarını yakından inceleyin. Bu rapor, yatırımcılar ve finans uzmanları için önemli bilgiler sunuyor.

Fitch’ten Küresel Kredi Koşulları Değerlendirmesi
Yayınlama: 26.11.2024
4
A+
A-

Fitch’ten Değerlendirme: Küresel Kredi Koşulları Nötr Seviyede

Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Fitch’ten yapılan son açıklamada, 2025 yılına yaklaşırken küresel kredi koşullarının nötr bir seviyede olduğu ifade edildi. Dünya genelindeki ekonomik büyümedeki hafif yavaşlama ile birlikte, politika faiz oranlarındaki olası ek indirimlerin, kamu maliyesi üzerindeki kalıcı baskılar ve yüksek jeopolitik risk seviyeleri ile dengelendiği vurgulandı. Fitch, “ABD seçimleri sonrasında uygulamaya konulacak politikalar ve bu politikaların etkilerine dair belirsizlik, görünüm için önemli bir risk teşkil etmektedir.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Açıklamada, yeni ABD yönetiminin politika gündeminin, küresel ekonomik ve kredi görünümü üzerinde önemli etkiler yaratacağına dikkat çekildi. Vergi indirimleri, özellikle Çin’e yönelik tarifelerde artış ve göçte beklenen yavaşlama konularının, gelecekteki ekonomik durumu şekillendireceği kaydedildi. Ayrıca, dış politikanın daha öngörülemez bir hale gelmesi bekleniyor. Tarifelerin etkileri ise, bu tarifelerin kapsamı, uygulanma hızı ve muhtemel misillemelerin boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterecek.

Fitch, ABD iş gücü piyasasındaki sınırlı kapasite, düşük göç oranları ve artan tarifeler bağlamında mali gevşeme yaşanması durumunda, enflasyonda yeniden bir artış ve tahvil faizlerinde yükseliş riski olduğu konusunda uyardı.

“ABD Tarifeleri, Çin’in Karşılaştığı Zorluklara Ek Yük Getirecek”

Yüksek ABD tahvil faizleri, doların değer kazanması ve piyasa dalgalanmalarının gelişmekte olan ülkeler için bir risk oluşturabileceği belirtildi. Fitch, “ABD tarifeleri, Çin’in karşılaştığı zorluklara ek yük getirecek. Çin’de büyümeyi desteklemek ve deflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek amacıyla daha fazla politika teşvikinin uygulanmasını bekliyoruz.” ifadesine yer verildi.

Ayrıca, 2025 yılı itibarıyla özellikle gelişmiş piyasalarda kamu maliyesinin, artan faiz maliyetleri, demografik eğilimler, savunma harcamaları, sanayi politikaları ve sosyal baskılar nedeniyle baskı altında kalmaya devam edeceği öngörülüyor. Kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranının, 2025 sonunda yüzde 55,4 seviyesinden yüzde 56,52’ye yükselebileceği belirtiliyor.

Fitch’in açıklamasında, 2025 yılı itibarıyla jeopolitik risklerin, Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaşlar, ABD-Çin stratejik rekabeti, artan korumacılık, toplumsal hoşnutsuzluk ve ABD dış politikasındaki olası değişimler nedeniyle yüksek seviyelerde kalacağı ifade edildi.

Kaynak: Patronların Dünyası

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.