Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden ipek böceği yetiştiriciliğinde yeni adımlar ve destekler. Sürdürülebilir üretim için önemli gelişmeler hakkında detaylar.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, bölgesel kalkınma ve sürdürülebilir tarım projeleri kapsamında ipek böceği yetiştiriciliğini tekrar canlandırmak amacıyla önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda, Antalya’nın çeşitli ilçelerinde gerçekleştirilen eğitim ve destek programlarıyla, unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel zanaatın yeniden hayat bulması hedefleniyor.
Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Kozabirlik ile işbirliği içinde, Antalya genelinde ipek böceği yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla “İpek Evi Projesi”ni hayata geçirdi. Bu proje kapsamında, bölge halkına yönelik düzenli eğitimler ve bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Alanya’nın ardından Akseki ilçesinde de gerçekleştirilen eğitimler, bölge halkının ilgisi ve katılımı ile büyük ilgi görüyor.
Akseki’de, Akdeniz Bölgesi Koza Tarım Satış Kooperatifi Satış Müdürü Mehmet Sönmez ve Büyükşehir Belediyesi Sapadere İpek Evi Sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez tarafından gerçekleştirilen eğitimlerde, ipek böceği yetiştiriciliğinin tüm aşamaları detaylıca anlatıldı. Görsel materyaller ve uygulamalı anlatımlar eşliğinde, dut ağacı dikimi, iklim koşulları, koza üretimi ve dikkat edilmesi gereken noktalar katılımcılara aktarıldı. Eğitim sonunda katılımcılara sertifika takdim edildi.
Kooperatif Satış Müdürü Mehmet Sönmez, yaptığı açıklamada, Antalya’da ipek böceği yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması adına atılan adımların önemine değindi. Sönmez, “2019 yılında göreve başladığımızda ilk olarak dut fidanı dağıtımlarına başladık ve talep gören her yere fidanlarımızı ulaştırıyoruz. Akseki’de dikilen 250 dut ağacı, rakımı ve doğal ortamıyla ipek böceği yetiştiriciliği için oldukça uygun. Bu çalışmalar sayesinde özellikle kadın üreticiler aile ekonomilerine katkı sağlama fırsatı buluyor. İlk ürünlerimiz alınmaya başladı ve bu ilginin büyümesini memnuniyetle karşılıyoruz. Amacımız, Alanya ve Gazipaşa’nın ardından batı ilçelerine de yayılmak.” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Sapadere İpek Evi Sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez, bölgedeki ipek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması adına çalışmaların sürdüğünü belirtti. Özellikle, bir ay önce dikilen dut fidanlarının ardından, bölgedeki üretimin artması ve unuttuğumuz bu geleneksel zanaatın yeniden canlandırılması için yoğun çaba gösterdiklerini ifade etti. “Amacımız, tüm Antalya’da ipek böceği yetiştiriciliğini tekrar yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir kılmak,” dedi.
Akseki’de yaşayan kursiyerlerden Ahmet Arslan, “Eğitimi dışarıda tamamladıktan sonra tekrar Akseki’ye döndüm. Organik tarımla ilgileniyorum ve bu tarz eğitimlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İpek böceği yetiştiriciliğine büyük merak duyuyordum ve bu eğitimler çok öğretici oldu,” diyerek memnuniyetini dile getirdi.
Bu çalışmalar, bölge ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra, geleneksel el sanatlarının ve tarımın sürdürülebilirliğine de önemli katkılar sunmayı amaçlamaktadır.