ALKÜ’de Türk Dünyası Ortak Alfabesi Konferansı Düzenlendi

ALKÜ’de düzenlenen Türk Dünyası Ortak Alfabesi Konferansı, dil ve kültür birliğini güçlendirmek amacıyla önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı. Türk dünyasından akademisyenler ve uzmanlar bir araya gelerek alfabemizin geleceğini ele aldı.

ALKÜ’de Türk Dünyası Ortak Alfabesi Konferansı Düzenlendi
Yayınlama: 21.11.2024
4
A+
A-

ALKÜ’de Ortak Türk Alfabesi Konferansı Düzenlendi

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) iş birliğiyle düzenlenen “Türk Dil Kurumu ve Türk Dünyasında Ortak Alfabe” konulu konferans, büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Konferansta, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu tarafından belirlenen 34 harften oluşan “Ortak Türk Alfabesi” hakkında detaylı bilgiler sundu.

ŞİİRLER HAYAT BULDU

Yoğun ilginin olduğu ALKÜ Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akın, Alanya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, çeşitli dekanlar, MYO müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferans, ALKÜ TÖMER öğrencilerinden Medina Talaybekkızı’nın, ünlü şair Arif Nihat Asya’nın “Ağıt” adlı şiirini; Madina Tokbergenova’nın ise Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Türkçe Katında Yaşamak” adlı şiirini seslendirmesiyle başladı.

TÜRK DÜNYASI ORTAK ALFABEDE ANLAŞTI

Alfabeyi bir işaret sistemi olarak tanımlayan TDK Başkanı Mert, bunun ötesinde daha derin bir anlam taşıdığını vurguladı. Mert, Türklerin 8. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar devlet düzeyinde alfabe birliğini sağladıklarını belirtti. “20. yüzyıla geldiğimizde, teknoloji ve globalleşme süreci devreye girdi. Türkiye dışında, Türk dünyasının büyük bir kısmı 20. yüzyılda Latin alfabesine geçiş yaptı. 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Türkiye de Latin alfabesine geçerek Türk dünyasında alfabe birliğini sağlamış oldu. Ancak daha sonra, Stalin Rusyası bu durumu dikkate alarak birçok Türk ülkesini Kiril alfabesine geçirdi ve alfabe birliğini bozdu. 1991’de Türk Cumhuriyetlerindeki akademisyenler bir araya gelerek 34 harften oluşan Türk Dünyası alfabesini belirledi. Bu süreç, 2022 yılına kadar uzadı. Sonrasında Türk Cumhuriyetleri, yeni alfabeyi yeniden ele alarak Türk dünyası ortak alfabe komisyonunun kurulmasına karar verdi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Aksakallımız Sayın Binalı Yıldırım bu konunun siyasi yönünü başarıyla sürdürdüler ve bugün Türk Dünyası ortak bir alfabede anlaşabilmiştir,” dedi.

“HİÇBİR ÜLKENİN ALFABESİ DEĞİLDİR”

TDK Başkanı Mert, 34 harften oluşan Türk Dünyası Ortak Alfabesi’nin bazı yanlış anlamalara yol açtığını ifade etti. Türk alfabesinde bulunan 29 harfin değişmeyeceğini vurgulayan Mert, konuyu şu şekilde detaylandırdı:

  • “Alfabemize yeni bir harf eklemeye veya mevcut harflerden birini çıkarmaya ihtiyaç yoktur.”
  • “Türk Dünyası ortak alfabesinde, en büyük başarı kullandığımız 29 harfin bu alfabede bulunmasıdır.”
  • “Diğer harfler, bizde olmayan ancak diğer Türk Cumhuriyetlerinde bulunan seslerin işaretleridir.”
  • “Bu bir çerçeve alfabesidir ve hiçbir ülkenin alfabesi değildir.”

Mert, “Yani Türk dünyası tarafından yapılacak resmi işlerde bu alfabe kullanılacak, Türkiye Cumhuriyeti olarak 29 harf ile devam edeceğiz. Diğer Türk Cumhuriyetlerinin kullandığı harfler bizden 1 ile 3 arasında farklılık gösterecek. Ancak 34 harfin tamamını kullanan bir dil olmayacak. Özetle, durum böyle,” şeklinde konuştu. Konferans, katılımcıların sorularıyla devam etti.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.