İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı iş birliğiyle düzenlenen Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Fuarı Kuşadası’nda başladı.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin öncülüğünde ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl Kuşadası’nda kapılarını açtı. Bu etkinlik, geçtiğimiz yıl yalnızca bir çalıştay seviyesinde gerçekleşmiş olup, her geçen yıl büyüyen ve gelişen yapısıyla altıncı kez düzenleniyor. Organizasyonun açılış töreni, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin ev sahipliğinde, çeşitli kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bu etkinliğe, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımı Genel Müdür Yardımcısı Tolga Balcı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yavuz Torun, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Şakir Toprak, T.C. Strateji ve Bütçe Başkanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi Başkanı Mehmet Cem Fendoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Yasin İnağ, ayrıca İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Bilgi İşlem Daire Başkanı Fatih Tunçez ve çeşitli üniversitelerin rektörleri, akademisyenler, yüksek düzeyde idari personel ile kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, açılışta yaptığı konuşmada, her yıl genişleyen ağ ve artan katılımla UBYS’nin (Uygulama Bilgi Yönetim Sistemi) kamu tarafından gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Ayrıca, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi ve ortak dijital altyapıların hayata geçirilmesine katkı sağlayan tüm kamu kurumlarına teşekkür etti. Prof. Köse, “ÜBYS yalnızca bir yazılım değil, aynı zamanda kamu kurumlarının dijital dönüşümünde somut bir başarı hikayesidir. Bu sistem, piyasada fiyat dengeleyici bir mekanizma olup, tüm süreçlerin merkezi bilgi işlem birimi tarafından bütüncül bir şekilde yönetilmesini sağlar. Birlikte çalıştığımız paydaşların katkısıyla kamu kaynaklarının verimliliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyoruz. Kurumsal bilgi teknolojileri altyapısının ortak ve standart hale gelmesi, idame maliyetlerini azaltmakta ve sürdürülebilirliği artırmaktadır. Bu projede, farklı kurumların sinerjisiyle başarıyı yakaladık ve bu da projenin en büyük kazancıdır” dedi.
Rektör Prof. Dr. Köse, ÜBYS’nin yükseköğretim kurumları arasında standart oluşturma potansiyeline sahip ve bilgi teknolojileri harcamalarında önemli tasarruflar sağlayan bir proje olduğunu vurguladı. Fuarlama organizasyonu ile kamu ve özel sektör kurumlarını milli teknolojiler çerçevesinde bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Köse, “Dijital dönüşüm ve milli teknoloji hamlesi kapsamında ÜBYS ile önemli adımlar atıyoruz. Kamu kaynaklarındaki verimlilik, bu sistemin en büyük kazancıdır. Siz paydaşlarımızla birlikte büyüyen ve gelişen çözümler sunmaktan gurur duyuyoruz. Bu yıl ilk kez düzenlenen fuar, akademi ile sektörü buluşturdu ve yeni iş birliklerinin kapılarını araladı. Cumhurbaşkanımızın öne çıkardığı ‘Dijital Seferberlik’ ve ‘Milli Teknoloji’ vizyonuna uygun olarak, ÜBYS ile büyük adımlar atacağımıza inanıyorum. Bu başarıda emeği geçen tüm kurumlara, özellikle Strateji ve Bütçe Başkanlığımıza, destekleri ve ortaklıkları için teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın destekleriyle 2011 yılında hayata geçirilen ve bugün büyük bir başarı hikayesine dönüşen İKÇÜ ÜBYS yazılımı, kamu sektöründe yerli ve milli teknolojilerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımı Genel Müdür Yardımcısı Tolga Balcı, “Yurtdışından alınan yazılım çözümlerinin ulusal güvenlik açısından riskleri büyüktür. Bu nedenle, yerli ve milli yazılımların geliştirilmesi ve kullanılması elzemdir. ÜBYS, sürekli kendini yenileyen ve geliştiren yapısıyla kamuda etkin verimlilik sağladı. Artık ÜBYS, karar verici konumundan, standart koyucu bir yapıya evrildi. Bu başarının arkasında disiplinli ve özverili bir çalışma disiplini yatıyor. Başta rektör Prof. Dr. Saffet Köse ve ekibine, emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Bu proje, bilişim ekosistemine büyük katkı sağlayacak ve yerli teknolojilerin gelişimine öncülük edecektir” diye konuştu.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi Başkanı Mehmet Cem Fendoğlu, ÜBYS’nin ülkemiz için bir başarı ve gurur kaynağı olduğunu belirterek, “Üretilen teknolojilerin paylaşımını ve sektöre aktarımını sağlamak, yükseköğretimdeki bilgi ve projelerin katma değere dönüşmesini kolaylaştırmak çok önemlidir. Bu bağlamda, Başkanlığımızca desteklenen ve etkin kullanılan ÜBYS, ülkemizin başarılı yerli yazılım örneklerinden biri olmuştur. Bugün burada, yaklaşık 200 değerli yöneticimiz ve uzmanımızın katılımını görmek, hedeflerimizin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Üniversitelerimiz, şu anda dört önemli ulusal projeyi yönetirken, ÜBYS en büyüğü ve en kapsamlısı haline gelmiş, Türkiye’nin gururu olmuştur. Bu projenin devamında, tüm kurumların ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
İKÇÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Fatih Tunçez, fuarın önemine değinerek, “Geleneksel hale gelen UBYS buluşmaları, her yıl daha geniş kitlelere ulaşmaktadır. Ülkemizde savunma sanayinden sağlığa, uzay projelerine kadar birçok alanda yüksek teknolojili çalışmalar gerçekleştiriliyor. İKÇÜ, 2022 yılında Yükseköğretim Kurulu’nun ‘Yükseköğretimde Büyük Veri’ projesi kapsamında seçilen 8 pilot üniversiteden biri olarak, dijital dönüşümde öncü rol üstleniyor. Üniversitemizde yapılan testler ve iç yapıya entegre edilen yeni modüllerle, paydaşlarımıza daha geniş ve güçlü bir yazılım ağı sunuyoruz. Bilgi teknolojilerinde sadece kullanıcı olmak yerine, üretici konumuna geçmek bizim temel hedefimizdir. ÜBYS’nin yerli ve milli oluşu, gurur ve motivasyon kaynağımızdır. Bu başarıda emeği geçen tüm kurum ve çalışanlara teşekkür ediyorum. Bundan sonra da, ihtiyaçlara uygun yenilikleri hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
İKÇÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Fatih Tunçez, konuşmasının sonunda, iki günlük çalıştay ve workshopların, kamu ve özel sektör temsilcileri arasında yeni iş birlikleri ve güçlü iletişim köprüleri kurmayı hedeflediğini belirtti. Bu etkinliklerin, Türkiye’nin dijital vizyonuna katkı sağlayacak yeni projelerin temelini atacağına inanıyoruz.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı